Ooit 10.000 koeien bij elkaar gezien?
Nou, ik nu wel!
Ik ben vandaag met Emeritus Professor Maarten Drost, en kleinzoon Thomas, naar North Florida Hollstein geweest. Het stond op mijn: Things-to-do-list om een Amerikaanse dairy farm te zien, maar dit had ik echt nooit verwacht!
30 mile buiten Gainesville bevind je je in de middle of nowhere, totdat je een kleine heuvel op rijd en niets anders meer ziet dan koeien, stallen en trekkers! Het bedrijf heeft een klein kantoor gebouw waar meneer Don Bennink bijna lachoniek vertelde over hoe hij de boel runt. Koeien worden geinsemineerd met embryos, IVF verworven embryos en zelfs gesexte IVF verworven embryos! Bij geboorte worden ze met behulp van een genetische test kit direct getest op bepaalde genetische markers die hem voorspellen hoe succesvol deze koe gaat worden.
Elke dag worden er tussen de 4500 en 5000 koeien 3x per dag gemolken, er worden 300 kalfjes per week geboren, en de meneer zijn voedselopslag besloeg ongeveer de oppervlakte een golfbaan. Nu is dat op zich al indrukwekkend, maar de uiterste precisie waarmee dit bedrijf gerund wordt is nog veel indrukwekkender. Ook al zijn het ongelooflijk veel koeien, ze waren allemaal schoon en gezond, zijn veel buiten en hebben zelfs gekoelde stallen om ze voor dit tropische klimaat te behoeden.Voor Nederlandse begrippen is dit onbegrijpelijk, maar wat mij betreft petje af voor de manier waarop dit bedrijf loopt!
Nu zal ik maar weer stoppen met de bijna reclamemakende tekst over dit bedrijf! Have fun watching the fotos :)
Heej
wil je Maarten nog de groeten dan van mij??!!
xSylvia